ពេលទទួលទានផ្លែឈើដែលមានសម្បក យើងច្រើនតែបកវាចោល ពីព្រោះយើងគិតថា វាគ្មានប្រយោជន៍ ប៉ុន្តែតើអ្នកដឹងទេថា ផ្លែឈើណាខ្លះ សម្បករបស់វាមានគុណប្រយោជន៍ច្រើនជាងក៏មានដែរ។ តើផ្លែឈើអ្វីខ្លះដែលយើងមិនគួរមើលរំលង។
១-សម្បកក្រូចឆ្មារ និងក្រូចសើចៈ
យើងតែងតែឮថា គ្រឿងសម្អាង ឬរបស់ប្រើប្រាស់ប្រចាំថ្ងៃ ជាច្រើនមុខ ច្រើនតែមានសារធាតុចម្រាញ់ពីសម្បករបស់ក្រូចឆ្មារ និងក្រូចសើច។ គេយកសម្បកក្រួចទាំងនោះ មកធ្វើជាសមាសធាតុផ្សំ គឺដោយសារតែសម្បកផ្លែឈើទាំងនោះ មានសារធាតុឌី-ឡៃម៉ូនីន (ប្រេងក្រអូបមួយប្រភេទ) ថឺភេន ហេសភើរីឌីន (ថ្នាំការពារដំណើរធ្លាក់ឈាមដោយបន្ថយភាពស្រួយនៃសរសៃឈាម) ឃូ ម៉ារីន(សារធាតុទប់ស្កាត់បាក់តេរី) និងខារ៉ូទីណយ (សារធាតុពណ៌លឿងជួយទប់ស្កាត់រ៉ាឌីកាល់សេរី) ដែលមានគុណសម្បត្តិល្អរបស់សុខភាព។
២-សម្បកផ្លែប៉ោមៈ
ក្រុមអ្នកស្រាវជ្រាវ បានរកឃើញថា សម្បករបស់ផ្លែប៉ោមក្រហមមួយផ្លែ មានបរិមាណសារធាតុទប់ស្កាត់រ៉ាឌីកាល់សេរី ប្រហាក់ប្រហែលនឹងវីតាមីន C ៨២០ មិល្លីក្រាម ដែលមានចំណែកជួយទប់ស្កាត់មហារីក។
៣-សម្បកដំឡូងបារាំងៈ
មិនគួរឲ្យជឿសោះថា ដំឡូងបារាំង ដែលយើងតែងតែបកសម្បកវាចោល រហូតនោះ សម្បូរទៅដោយជាតិសរសៃ ធាតុដែក ប៉ូតាស្យូម និងវីតាមីន B ច្រើនជាងសាច់វាទៅទៀត នៅពេលប្រៀបធៀបបរិមាណស្មើៗគ្នា។
១-សម្បកក្រូចឆ្មារ និងក្រូចសើចៈ
យើងតែងតែឮថា គ្រឿងសម្អាង ឬរបស់ប្រើប្រាស់ប្រចាំថ្ងៃ ជាច្រើនមុខ ច្រើនតែមានសារធាតុចម្រាញ់ពីសម្បករបស់ក្រូចឆ្មារ និងក្រូចសើច។ គេយកសម្បកក្រួចទាំងនោះ មកធ្វើជាសមាសធាតុផ្សំ គឺដោយសារតែសម្បកផ្លែឈើទាំងនោះ មានសារធាតុឌី-ឡៃម៉ូនីន (ប្រេងក្រអូបមួយប្រភេទ) ថឺភេន ហេសភើរីឌីន (ថ្នាំការពារដំណើរធ្លាក់ឈាមដោយបន្ថយភាពស្រួយនៃសរសៃឈាម) ឃូ ម៉ារីន(សារធាតុទប់ស្កាត់បាក់តេរី) និងខារ៉ូទីណយ (សារធាតុពណ៌លឿងជួយទប់ស្កាត់រ៉ាឌីកាល់សេរី) ដែលមានគុណសម្បត្តិល្អរបស់សុខភាព។
២-សម្បកផ្លែប៉ោមៈ
ក្រុមអ្នកស្រាវជ្រាវ បានរកឃើញថា សម្បករបស់ផ្លែប៉ោមក្រហមមួយផ្លែ មានបរិមាណសារធាតុទប់ស្កាត់រ៉ាឌីកាល់សេរី ប្រហាក់ប្រហែលនឹងវីតាមីន C ៨២០ មិល្លីក្រាម ដែលមានចំណែកជួយទប់ស្កាត់មហារីក។
៣-សម្បកដំឡូងបារាំងៈ
មិនគួរឲ្យជឿសោះថា ដំឡូងបារាំង ដែលយើងតែងតែបកសម្បកវាចោល រហូតនោះ សម្បូរទៅដោយជាតិសរសៃ ធាតុដែក ប៉ូតាស្យូម និងវីតាមីន B ច្រើនជាងសាច់វាទៅទៀត នៅពេលប្រៀបធៀបបរិមាណស្មើៗគ្នា។
No comments:
Post a Comment