ការរកឃើញថ្មីៗនេះ បានបង្ហាញថា ការបរិភោគវីតាមីន C និង E ពីធម្មជាតិជាប់ជាប្រចាំ តែងជួយឲ្យមនុស្សយើង មានអាយុកើនឡើងរហូតដល់មួយឆ្នាំ ។
ហេតុផលដោយសារថា វីតាមីន C និង E បញ្ចេញឥទ្ធិពលប្រឆាំងរ៉ាឌីកាល់សេរី ជួយឲ្យ DNA ត្រូវបំផ្លាញយឺតជាងមុនៗ។ ផ្នែកចុងក្រោយនៃ DNA ឬ Telomere ដែលវែង ជួយឲ្យកោសិកា បំបែកខ្លួនដោយអាចបង្កើត ឬ ជួសជុសត្រង់កន្លែងសឹករិចរឹលបានយ៉ាងល្អ។ វីតាមីន C និង E ជួយឲ្យ Telomere កាន់តែវែងជាង ហើយឱកាសជួយឲ្យអាយុកើនឡើងក៏មានច្រើនដែរ។
ត្រូវចងចាំថា វីតាមីន C មិនធន់និងកម្តៅថ្ងៃខ្ពស់ពីការចម្អិនទេ។ ការបរិភោគអាហារប្រភេទស្រស់ ជួយធ្វើឲ្យទទួលបានវីតាមីន C ច្រើនជាងការចម្អិនឆ្លងកាត់កម្តៅរួចហើយ។
-ប្រភពនៃវីតាមីន C គឺៈ អាហារដែលមានវីតាមីន C ខ្ពស់ មានដូចជា ម្ទេស (ម្ទេសក្រហមមានវីតាមីនC ខ្ពស់ជាងម្ទេសបៃតង)ត្របែកក្រូច គីវី ស្ពៃប្រូខូលី(ឆ្អិនមានច្រើនជាងឆៅ)ផ្លែស្ត្របឺរី ប៉េងប៉ោះ ត្រយូងចេក ត្រសក់ស្រូវទុំ ផ្កាខាត់ណា សណ្តែកហោឡាន់តៅ ពពាយ ។ល។ ក្រៅពីនេះ ល្ហុងក៏ផ្តល់វីតាមីន C ខ្ពស់ដែរ។
-អាហារដែលមាន វីតាមីន E ខ្ពស់ៈមានដូចជាប្រេងរុក្ខជាតិ សណ្តែក (Nut) និង ល្ហុង ។
ការប្រើប្រេងរុក្ខជាតិប្រសើរណាស់ដូចជាប្រេង ល្ហុង សណ្តែកដី គ្រាប់តែ។ ប្រេងរុក្ខជាតិទាំងនេះ អាចប្រើចៀនអាហារផ្តល់ផលល្អ ប៉ុន្តែប្រេងអូលីវ ដែលគេអាចប្រើចៀនបាននោះ មិនគួរប្រើចម្អិនអាហារឡើយ។
ចំណែកទឹកខ្ទិះដូង ប្រេងដូង ក៏មិនគួរប្រើដែរ ដោយសារមានជាតិខ្លាញ់ខ្ពស់៕
ការរកឃើញថ្មីៗនេះ បានបង្ហាញថា ការបរិភោគវីតាមីន C និង E ពីធម្មជាតិជាប់ជាប្រចាំ តែងជួយឲ្យមនុស្សយើង មានអាយុកើនឡើងរហូតដល់មួយឆ្នាំ ។
ហេតុផលដោយសារថា វីតាមីន C និង E បញ្ចេញឥទ្ធិពលប្រឆាំងរ៉ាឌីកាល់សេរី ជួយឲ្យ DNA ត្រូវបំផ្លាញយឺតជាងមុនៗ។ ផ្នែកចុងក្រោយនៃ DNA ឬ Telomere ដែលវែង ជួយឲ្យកោសិកា បំបែកខ្លួនដោយអាចបង្កើត ឬ ជួសជុសត្រង់កន្លែងសឹករិចរឹលបានយ៉ាងល្អ។ វីតាមីន C និង E ជួយឲ្យ Telomere កាន់តែវែងជាង ហើយឱកាសជួយឲ្យអាយុកើនឡើងក៏មានច្រើនដែរ។
ត្រូវចងចាំថា វីតាមីន C មិនធន់និងកម្តៅថ្ងៃខ្ពស់ពីការចម្អិនទេ។ ការបរិភោគអាហារប្រភេទស្រស់ ជួយធ្វើឲ្យទទួលបានវីតាមីន C ច្រើនជាងការចម្អិនឆ្លងកាត់កម្តៅរួចហើយ។
-ប្រភពនៃវីតាមីន C គឺៈ អាហារដែលមានវីតាមីន C ខ្ពស់ មានដូចជា ម្ទេស (ម្ទេសក្រហមមានវីតាមីនC ខ្ពស់ជាងម្ទេសបៃតង)ត្របែកក្រូច គីវី ស្ពៃប្រូខូលី(ឆ្អិនមានច្រើនជាងឆៅ)ផ្លែស្ត្របឺរី ប៉េងប៉ោះ ត្រយូងចេក ត្រសក់ស្រូវទុំ ផ្កាខាត់ណា សណ្តែកហោឡាន់តៅ ពពាយ ។ល។ ក្រៅពីនេះ ល្ហុងក៏ផ្តល់វីតាមីន C ខ្ពស់ដែរ។
-អាហារដែលមាន វីតាមីន E ខ្ពស់ៈមានដូចជាប្រេងរុក្ខជាតិ សណ្តែក (Nut) និង ល្ហុង ។
ការប្រើប្រេងរុក្ខជាតិប្រសើរណាស់ដូចជាប្រេង ល្ហុង សណ្តែកដី គ្រាប់តែ។ ប្រេងរុក្ខជាតិទាំងនេះ អាចប្រើចៀនអាហារផ្តល់ផលល្អ ប៉ុន្តែប្រេងអូលីវ ដែលគេអាចប្រើចៀនបាននោះ មិនគួរប្រើចម្អិនអាហារឡើយ។
ចំណែកទឹកខ្ទិះដូង ប្រេងដូង ក៏មិនគួរប្រើដែរ ដោយសារមានជាតិខ្លាញ់ខ្ពស់៕
No comments:
Post a Comment