មុននេះ មនុស្សជាច្រើនតែងគិតថា សណ្តែកដីមានផ្ទុកបរិមាណជាតិខ្លាញ់ខ្ពស់ហួស ដូច្នេះហើយចំពោះអ្នកដែលចង់បញ្ចុះទម្ងន់ ពិសេសអ្នកធាត់ មិនត្រូវទទួលទានសណ្តែកដីឡើយ។ ក៏ប៉ុន្តែថ្មីៗនេះ ពួកអ្នកជំនាញការជាច្រើនបានសង្កត់ធ្ងន់ថា សណ្តែកដី និងបណ្តាផលិតផលពីសណ្តែកដី អាចជួយគ្រប់គ្រងទម្ងន់ និងទប់ស្កាត់ធាត់យ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាព។
១)សណ្តែកដីអាចបញ្ចុះទម្ងន់ៈ
ពួកជំនាញការជីវជាតិ បានរកឃើញអាស៊ីតហ្វូលិកក្នុងសណ្តែកដី វាផ្ទុកយ៉ាងច្រើននូវអាស៊ីតធ្វើឱ្យថយចុះកូឡេស្តេរ៉ូលក្នុងឈាម។ ក្រៅពីអាស៊ីតហ្វូលិក សណ្តែកដីក៏ផ្ទុក Cellulose មានប្រយោជន៍ច្រើនដែលមានតួនាទីខាងសារជាតិសំណល់ផ្លូវពោះវៀន មិនបង្កឱ្យធាត់។
ពួកជំនាញការជីវជាតិរបស់អាមេរិក បានឱ្យដឹងថា មហាវិទ្យាល័យហាវ៉ាដ មហាវិទ្យាល័យសុខាភិបាលសាធារណៈ និងមន្ទីរពេទ្យសម្ភពបូស្តុន បានធ្វើការពិសោធន៍លើមនុស្សធាត់១០១នាក់ រួមមានទាំងបុរសនិងស្ត្រីមជ្ឈិមវ័យ ដោយចែកជាពីរក្រុម មួយក្រុមឱ្យទទួលទានរបបពុំសូវមានជាតិខ្លាញ់(បន្លែ សាច់) និងមួយក្រុមទៀតទទួលទានពពួកគ្រាប់(ប្រេងសណ្តែកដី ប៊័រសណ្តែកដី គ្រាប់ចម្រុះ បន្លែ)។ ក្រោយរយៈពេលប្រាំមួយខែ ក្រុមទាំងពីរបានស្រកទម្ងន់១១ គីឡូក្រាម ប្រៀបនឹងទម្ងន់មធ្យម។ ប៉ុន្តែមួយឆ្នាំបន្ទាប់ពីនោះក្រុមទីមួយកើនទម្ងន់ឡើងវិញ ចំណែកក្រុមទីពីរ (ទទួលទានសណ្តែកដី) មិនឡើងទម្ងន់វិញឡើយ។ រឿងនោះបង្ហាញថា សណ្តែកដី មានឥទ្ធិពលបញ្ចុះទម្ងន់ប្រសិទ្ធភាព។
២)ប្រឆាំងភាពចំណាស់ៈ
សណ្តែកដីផ្ទុក Polyphenol ធម្មជាតិ ក្រៅពីការបន្ថយការរួមផ្តុំប្លាស្មា ការពារបេះដូង នៅមានឥទ្ធិពលប្រឆាំងភាពចំណាស់យ៉ាងល្អ។ ជនជាតិអាមេរិក ចាត់ទុកសណ្តែកដីដូចជាអាហារប្រឆាំងភាពចំណាស់មួយក្នុងចំណោមអាហារប្រឆាំងភាពចំណាស់ ១០០ ដែលទូទៅនិងមានប្រសិទ្ធភាពបំផុត។ ក្រៅពីនេះ សណ្តែកដីនៅជួយគ្រប់គ្រងជំងឺទឹកនោមផ្អែម។
សាស្ត្រាចារ្យមួយរូបនៅមហាវិទ្យាល័យ Oxford Brookes បានដំណើរការស្រាវជ្រាវមួយលើមុខសញ្ញា ៣៥៦នាក់ ក្នុងនោះ២០៣នាក់ ជាអ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែម។ ក្រោយរយៈពេល១០សប្តាហ៍ glycated hemoglobin របស់ពួកគេថយចុះនៅ ០,៤ ភាគរយ fructosamine ថយចុះដល់ ០,២ mmol/លីត្រ។
៣)តុល្យភាពរបបជីវជាតិៈ
សណ្តែកដីសម្បូរសារជាតិប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម វីតាមីននិងសារជាតិរ៉ែ។ បច្ចុប្បន្នពួកអ្នកខ្វះជីវជាតិលើពិភពលោក ច្រើនតែស្ថិតនៅក្នុងបួនក្រុម ៖ទី១)គឺបាត់តុល្យភាពប្រូតេអ៊ីន ទី២)ខ្វះវីតាមីន ទី៣)ខ្វះជាតិដែក និងទី៤)គឺខ្វះអ៊ីយ៉ូត។ ហើយប្រការគួរឱ្យភ្ញាក់ផ្អើល គឺការខ្វះជីវជាតិទាំងបួននេះ សុទ្ធតែអាចបំពេញដោយវិធីទទួលទានសណ្តែកដី។ សណ្តែកដីសម្បូរទៅដោយប្រូតេអ៊ីន និងជាតិខ្លាញ់គុណភាព រួមមានទាំងអាស៊ីតហ្វូលិក វីតាមីនE, B1, B6, B12, ម៉ាញ៉េស្យូម, ស្ពាន់, ហ្វូសហ្វ័រ, ប៉ូតាស្យូម, ស័ង្កសី, ដែក, កាល់ស្យូម និង សារជាតិជីវជាតិមួយចំនួនទៀត ។
៤)ការពារបេះដូងមិនឱ្យរបួសៈ
ការស្រាវជ្រាវមួយចំនួនធំ បានបញ្ជាក់ថា ប៊័រសណ្តែកដីនិងបណ្តាផលិតផលពីសណ្តែកដីផ្សេងៗ អាចជួយការពារបេះដូង, មានឥទ្ធិពលល្អក្នុងការបង្ការប្រឆាំងជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង។ យើងសុទ្ធតែបានដឹងថា ផឹកស្រាទំពាំងបាយជូរក្រហមល្អសម្រាប់បេះដូង។ ជាក់ស្តែងនោះ សណ្តែកដីនិងស្រាទំពាំងបាយជូរក្រហម មានផ្ទុកសារជាតិប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម resveratrol ដូចគ្នា សំខាន់បំផុតសម្រាប់សុខភាពរបស់សរសៃឈាមបេះដូង។ ក្នុងពេលនោះ សណ្តែកដីក៏ផ្ទុកបរិមាណតូចមួយនៃសារជាតិប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មផ្សេង isoflavone ដែលដើរតួនាទីជំនួយក្នុងការគ្រប់គ្រងកម្រិតកូឡេស្តេរ៉ូល។
ដូច្នេះ ទទួលទានសណ្តែកដី អាចធ្វើឱ្យថយចុះកូឡេស្តេរ៉ូលអាក្រក់ និងមិនបង្កគ្រោះថ្នាក់ឱ្យកូឡេស្តេរ៉ូលល្អ។ អ្នកទទួលទានសណ្តែកដី និងផលិតផលពីសណ្តែកដីជាប្រចាំ អាចបន្ថយឲ្យចុះកាន់តែទាបនូវអត្រាកើតជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង ៣៥ភាគរយ។ ពិសេសចំពោះស្ត្រី, ស្ត្រីអស់រដូវ ទទួលទានសណ្តែកដី ជាប្រចាំអាចធ្វើឱ្យថយចុះអត្រាកើតជំងឺសរសៃឈាម ៕
១)សណ្តែកដីអាចបញ្ចុះទម្ងន់ៈ
ពួកជំនាញការជីវជាតិ បានរកឃើញអាស៊ីតហ្វូលិកក្នុងសណ្តែកដី វាផ្ទុកយ៉ាងច្រើននូវអាស៊ីតធ្វើឱ្យថយចុះកូឡេស្តេរ៉ូលក្នុងឈាម។ ក្រៅពីអាស៊ីតហ្វូលិក សណ្តែកដីក៏ផ្ទុក Cellulose មានប្រយោជន៍ច្រើនដែលមានតួនាទីខាងសារជាតិសំណល់ផ្លូវពោះវៀន មិនបង្កឱ្យធាត់។
ពួកជំនាញការជីវជាតិរបស់អាមេរិក បានឱ្យដឹងថា មហាវិទ្យាល័យហាវ៉ាដ មហាវិទ្យាល័យសុខាភិបាលសាធារណៈ និងមន្ទីរពេទ្យសម្ភពបូស្តុន បានធ្វើការពិសោធន៍លើមនុស្សធាត់១០១នាក់ រួមមានទាំងបុរសនិងស្ត្រីមជ្ឈិមវ័យ ដោយចែកជាពីរក្រុម មួយក្រុមឱ្យទទួលទានរបបពុំសូវមានជាតិខ្លាញ់(បន្លែ សាច់) និងមួយក្រុមទៀតទទួលទានពពួកគ្រាប់(ប្រេងសណ្តែកដី ប៊័រសណ្តែកដី គ្រាប់ចម្រុះ បន្លែ)។ ក្រោយរយៈពេលប្រាំមួយខែ ក្រុមទាំងពីរបានស្រកទម្ងន់១១ គីឡូក្រាម ប្រៀបនឹងទម្ងន់មធ្យម។ ប៉ុន្តែមួយឆ្នាំបន្ទាប់ពីនោះក្រុមទីមួយកើនទម្ងន់ឡើងវិញ ចំណែកក្រុមទីពីរ (ទទួលទានសណ្តែកដី) មិនឡើងទម្ងន់វិញឡើយ។ រឿងនោះបង្ហាញថា សណ្តែកដី មានឥទ្ធិពលបញ្ចុះទម្ងន់ប្រសិទ្ធភាព។
២)ប្រឆាំងភាពចំណាស់ៈ
សណ្តែកដីផ្ទុក Polyphenol ធម្មជាតិ ក្រៅពីការបន្ថយការរួមផ្តុំប្លាស្មា ការពារបេះដូង នៅមានឥទ្ធិពលប្រឆាំងភាពចំណាស់យ៉ាងល្អ។ ជនជាតិអាមេរិក ចាត់ទុកសណ្តែកដីដូចជាអាហារប្រឆាំងភាពចំណាស់មួយក្នុងចំណោមអាហារប្រឆាំងភាពចំណាស់ ១០០ ដែលទូទៅនិងមានប្រសិទ្ធភាពបំផុត។ ក្រៅពីនេះ សណ្តែកដីនៅជួយគ្រប់គ្រងជំងឺទឹកនោមផ្អែម។
សាស្ត្រាចារ្យមួយរូបនៅមហាវិទ្យាល័យ Oxford Brookes បានដំណើរការស្រាវជ្រាវមួយលើមុខសញ្ញា ៣៥៦នាក់ ក្នុងនោះ២០៣នាក់ ជាអ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែម។ ក្រោយរយៈពេល១០សប្តាហ៍ glycated hemoglobin របស់ពួកគេថយចុះនៅ ០,៤ ភាគរយ fructosamine ថយចុះដល់ ០,២ mmol/លីត្រ។
៣)តុល្យភាពរបបជីវជាតិៈ
សណ្តែកដីសម្បូរសារជាតិប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម វីតាមីននិងសារជាតិរ៉ែ។ បច្ចុប្បន្នពួកអ្នកខ្វះជីវជាតិលើពិភពលោក ច្រើនតែស្ថិតនៅក្នុងបួនក្រុម ៖ទី១)គឺបាត់តុល្យភាពប្រូតេអ៊ីន ទី២)ខ្វះវីតាមីន ទី៣)ខ្វះជាតិដែក និងទី៤)គឺខ្វះអ៊ីយ៉ូត។ ហើយប្រការគួរឱ្យភ្ញាក់ផ្អើល គឺការខ្វះជីវជាតិទាំងបួននេះ សុទ្ធតែអាចបំពេញដោយវិធីទទួលទានសណ្តែកដី។ សណ្តែកដីសម្បូរទៅដោយប្រូតេអ៊ីន និងជាតិខ្លាញ់គុណភាព រួមមានទាំងអាស៊ីតហ្វូលិក វីតាមីនE, B1, B6, B12, ម៉ាញ៉េស្យូម, ស្ពាន់, ហ្វូសហ្វ័រ, ប៉ូតាស្យូម, ស័ង្កសី, ដែក, កាល់ស្យូម និង សារជាតិជីវជាតិមួយចំនួនទៀត ។
៤)ការពារបេះដូងមិនឱ្យរបួសៈ
ការស្រាវជ្រាវមួយចំនួនធំ បានបញ្ជាក់ថា ប៊័រសណ្តែកដីនិងបណ្តាផលិតផលពីសណ្តែកដីផ្សេងៗ អាចជួយការពារបេះដូង, មានឥទ្ធិពលល្អក្នុងការបង្ការប្រឆាំងជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង។ យើងសុទ្ធតែបានដឹងថា ផឹកស្រាទំពាំងបាយជូរក្រហមល្អសម្រាប់បេះដូង។ ជាក់ស្តែងនោះ សណ្តែកដីនិងស្រាទំពាំងបាយជូរក្រហម មានផ្ទុកសារជាតិប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម resveratrol ដូចគ្នា សំខាន់បំផុតសម្រាប់សុខភាពរបស់សរសៃឈាមបេះដូង។ ក្នុងពេលនោះ សណ្តែកដីក៏ផ្ទុកបរិមាណតូចមួយនៃសារជាតិប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មផ្សេង isoflavone ដែលដើរតួនាទីជំនួយក្នុងការគ្រប់គ្រងកម្រិតកូឡេស្តេរ៉ូល។
ដូច្នេះ ទទួលទានសណ្តែកដី អាចធ្វើឱ្យថយចុះកូឡេស្តេរ៉ូលអាក្រក់ និងមិនបង្កគ្រោះថ្នាក់ឱ្យកូឡេស្តេរ៉ូលល្អ។ អ្នកទទួលទានសណ្តែកដី និងផលិតផលពីសណ្តែកដីជាប្រចាំ អាចបន្ថយឲ្យចុះកាន់តែទាបនូវអត្រាកើតជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង ៣៥ភាគរយ។ ពិសេសចំពោះស្ត្រី, ស្ត្រីអស់រដូវ ទទួលទានសណ្តែកដី ជាប្រចាំអាចធ្វើឱ្យថយចុះអត្រាកើតជំងឺសរសៃឈាម ៕
No comments:
Post a Comment