Translate

ល្ហុង​ជា​អាវុធ​ប្រឆាំង​មហារីក​មាន​ប្រសិទ្ធភាព​

ក្រៅពី​រសជាតិ​ផ្អែម​ឆ្ងាញ់ ល្ហុង​អាចជួយ​កែប្រែ​ឱ្យ​ប្រសើរ​សុខភាព​, ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​អាហារ​, ធ្វើឱ្យ​ស្អាត​ផ្លូវ​ពោះវៀន​, បង្កើន​ប្រព័ន្ធ​អង្គ​បដិបក្ខ​, ការពារ​សួត និង​សន្លាក់ ហើយក៏​អាចជា​" អាវុធ​" ប្រឆាំង​មហារីក​ដ៏​មាន​ប្រសិទ្ធភាព​។​
​យោង​ការស្រាវជ្រាវ​ថ្មីៗ​បំផុត​របស់ខ្លួន ក្រុម​អ្នកវិទ្យាសាស្ត្រ បាន​អះអាងថា ល្ហុង​អាច​បង្អាក់​ការលូតលាស់​របស់​កោសិកា​មហារីក​ដោះ​, បញ្ឈប់​ការ​រាលដាល និង​ធ្វើ​ឱ្យទៅជា​ធម្មតា​ដុំ​ជីវិត​របស់​កោសិកា​។​


១)​បង្អាក់​ការរីកចម្រើន​របស់​កោសិកា​មហារីក​ដោះ​
​អ្នកវិទ្យាសាស្ត្រ បាន​ស្រាវជ្រាវ​រុក្ខជាតិ​៤​ប្រភេទ ត្រូវបាន​ទទួលទាន​ទូទៅ​នៅ​ម៉ិ​ក​ស៊ិ​កូ ដើម្បី​កំណត់​លទ្ធភាព​បង្អាក់​ការរីកចម្រើន​របស់​កោសិកា​មហារីក​ដោះ​។ ពពួក​ផ្លែឈើ ត្រូវបាន​ស្រាវជ្រាវ រួមមាន ផ្លែ​ប៊័រ ត្របែក ស្វាយ ម្នាស់ ទំពាំងបាយជូរ ប៉េងប៉ោះ និង​ល្ហុង ...​។ នេះ​សុទ្ធតែជា​ពពួក​អាហារ​សម្បូរ beta-carotene, phenol, អាស៊ីត gallic និង​សារជាតិ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​។ ពួកគេ​រកឃើញថា មានតែ​ផ្លែ​ល្ហុង​មួយគត់ អាច​បង្អាក់​ការរីកចម្រើន​របស់​កោសិកា​មហារីក​ដោះ​។​

២)​ប្រភព lycopene ប្រឆាំង​មហារីក​ដ៏​សម្បូរ​
​ពណ៌​ទឹកក្រូច​ភ្លឺ​របស់​ផ្លែ​ល្ហុង បង្ហាញ​ពី​វត្តមាន​របស់​សារជាតិ​ប្រឆាំង​មហារីក​ដ៏​សែន​ខ្លាំង carotenoids​។ ពុំ​ត្រឹមតែ beta-carotene ប៉ុណ្ណោះ​ទេ lycopene ក៏ត្រូវ​បាន​រកឃើញ​ជាមួយនឹង​បរិមាណ​ដ៏​ច្រើន​។​
​ក្រុម​អ្នកវិទ្យាសាស្ត្រ​នៅ​មហាវិទ្យាល័យ​អ៊ី​លីណ​យ​(​អាមេរិក​) បាន​ចាត់ទុកថា សកម្មភាព​របស់​សារជាតិ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​ទាំងនេះ មាន​ឥទ្ធិពល​ប្រឆាំង​មហារីក​។ ពួកគេ​ចង្អុល​បង្ហាញថា បញ្ចូល lycopene ពណ៌​ទឹកក្រូច​កាន់តែច្រើន គ្រោះថ្នាក់​មហារីក​ក្រពេញ​ប្រូ​ស្តា​ត​កាន់តែ​ទាប​។​
​បើតាម​ការស្រាវជ្រាវ​នៅ​ប្រទេស​អូស្ត្រាលី លើ​អ្នកជំងឺ​មហារីក​ក្រពេញ​ប្រូ​ស្តា​ត ១៣០​នាក់ បង្ហាញថា បុរស​ដែល​ទទួលទាន​ផ្លែឈើ និង​បន្លែ​បៃតង​សម្បូរ​សារជាតិ lycopene ច្រើន ដូចជា​ផ្លែ​ល្ហុង នឹង​អាច​កាត់បន្ថយ​បាន​៨២​ភាគរយ​នៃ​គ្រោះថ្នាក់​ដែល​បណ្ដាលមកពី​ការរីក​រាលដាល​នៃ​មហារីក​ក្រពេញ​ប្រូ​ស្តា​ត​។​

​សមានកម្ម​ពពួក​ប្រូតេអ៊ីន​ធ្វើ​ភារកិច្ច​ការពារ​ដុំ​គីស​កំណាច​
ផ្លែ និង​ផ្នែក​មួយចំនួន​លើ​ដើម​ល្ហុង ដូចជា​ស្លឹក មាន​ផ្ទុក Papain និង Chymopapain ជា​បណ្តា​អង់​ហ្ស៊ី​មកា​រពារ​ខ្លាំងក្លា ដែល​អាច​បង្កើតជា​ប្រតិកម្ម​ងាយស្រួល​ក្នុង​សរីរាង្គ​។ វា​កែប្រែ​ឱ្យ​ប្រសើរ​ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​អាហារ ដោយ​វិធី​ជួយ​កាច់​បំបាក់​ពពួក​កោសិកា​ក្នុង​អាហារ​ទៅជា​អាស៊ីត​អា​មី​ណូ ដែល​សរីរាង្គ​បាន​គួបផ្សំ​ដើម្បី​បង្កើតជា​ប្រូតេអ៊ីន​ថ្មី​ក្នុង​សរីរាង្គ​។​

​ក្រុម​អ្នកស្រាវជ្រាវ បាន​បង្ហាញថា សុខភាព​រាងកាយ និង​ស្មារតី​របស់​មនុស្ស​ចំណុះ​ទៅលើ​សមត្ថភាព​ផលិត​ពពួក​អង់​ហ្ស៊ី​ម​ដែល​សរីរាង្គ​ត្រូវការ​។ ប៉ុន្តែ ពេល​មាន​អាយុ​ច្រើន សរីរាង្គ នឹង​មិនសូវ​ស្រូបយក​អង់​ហ្ស៊ី​ម​ទាំងនេះ ពី​អាហារ ហើយ​លទ្ធផល​គឺ​បរិមាណ​អាស៊ីត​អា​មី​ណូ​ត្រូវ​ខ្វះ​។ ដោយសារ​បរិមាណ​ប្រូតេអ៊ីន​ពិបាក​រំលាយ​ច្រើនឡើង​នឹង​នាំ​ដល់​ការលូតលាស់​របស់​បាក់តេរី​ក្នុង​ផ្លូវ​ពោះវៀន និង​កាន់តែ​បណ្តាលឱ្យ​បរិមាណ​អាស៊ីត​អា​មី​ណូ​ចាំបាច់​សម្រាប់ សរីរាង្គ​ត្រូវ​ខ្វះ​។​
​ការទទួល​ទាន​ផ្លែ​ល្ហុង ក្រោយ​ពេលបាយ នឹង​ជួយ​កែប្រែ​ឱ្យ​ប្រសើរ​ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​អាហារ ជួយ​បង្ការ​តឹង​ពោះ ហើមពោះ និង​ពិបាក​រំលាយ​។ វា​ក៏មាន​ប្រយោជន៍​បំផុត​សម្រាប់​បណ្តា​ករណី​ប្រើប្រាស់​អង់​ទី​ប៊ី​យ៉ូ​ទិ​ក ព្រោះ​វា​ផ្គត់ផ្គង់​ពពួក​បាក់តេរី​មាន​ប្រយោជន៍​ដែល​បាន​ត្រូវកម្ទេច​ក្នុង​ដំណើរការ​ប្រឆាំង​តប​ពពួក​បាក់តេរី​មាន​គ្រោះថ្នាក់​។ ពេល​ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​អាហារ ផលិត​គ្រប់​បាក់តេរី មាន​ប្រយោជន៍ ប្រព័ន្ធ​អង្គ​បដិបក្ខ នឹង​ត្រូវបាន​បង្កើន និង​អាច​ការពារ​សរីរាង្គ ប្រឆាំង​តប​ផ្តាសាយ​និង​មហារីក​ល្អ​ជាង​។​

​ល្ហុង​ក៏​ផ្ទុក Fibrin, សារជាតិ​ចម្រុះ មាន​ប្រយោជន៍​មួយ​ផ្សេង មិន​រក​ក្នុង​ពពួក​រុក្ខជាតិ​ជាច្រើន​។ Fibrin អាចជួយ​បន្ថយ​គ្រោះថ្នាក់​កកឈាម​ដុំៗ និង​កែប្រែ​ឱ្យ​ប្រសើរ​គុណភាព​កោសិកា​ឈាម ជួយ​ឱ្យ​ស្រឡះ​សរសៃឈាម​។ Fibrin ក៏​សំខាន់​ណាស់ដែរ ក្នុងតួនាទី​បន្ថយ​អប្បបរមា គ្រោះថ្នាក់​ស្ទះ​សរសៃឈាម នៅ​ជើង​៕​ ​ ​

No comments:

Post a Comment